45 år

Imorse vaknade jag i Storvik. I den lilla källarlägenheten. Sms plingade i telefonen...mina 45 års gratulationer.
45 år, det är ju jättegammalt. I alla fall för mig ;) 
 
 
Redan i orderrummet igår, före vi avgick mot Storvik, fick jag ett halvt paket Singoalla och två mandariner från en Håkan L. Så jag kunde fira lite! Mycket omtänksamt tycker jag.
 
Ny handledare idag, Göran J. Som vanligt gick det bra att köra trots att jag inte fick ett sånt tåg som jag önskat. speciellt hem idag. 619 meter långt, 1347 ton tungt och endast ett lok. Önskningen var ju Kort, Lätt och med två lok.
En felaktig vägskyddsanläggningen i Ockelbo gjorde att jag fick skriva två blanketter. Bl 22 och bl21 ...kul kul!
Väl åter i Ånge fick jag en mycket förkortad verson av "Ja må hon leva..." av en "manskör" i fikarummet. Det var lite kul.
Imorgon blir det bangårdstur och Göran har lovat att jag kommer att få "dra" koppel tills jag inte orkar mer.... huga! Spännande, efter turen imorgon kommer jag kanske att hoppa av idén med lokföraryrket alltså ;)
 
Min hyresvärd bjöd på födelsedagsfika av klass.
 
Nu är jag redo att påbörja min hemfärd. Verkligen!
Så det är bara att härda ut sista dygnen nu. 
Bangårdstur
Packningen
Köra till Lögdö Bruk, middag, sova
Köra hem!
 

Redan över!

...men jag ska tillbaka till Ånge redan till vecka 50. Drygt en vecka hemma.
Vecka 50, 51 och vecka 2 ska jag ha LIA (Lära i arbetslivet) 3 på Botnia Tåg i Ånge. Men det är "bara" två veckor först, kommer att gå snabbt. Sen julledigt i två veckor.
 
Imorse vaknade jag tidigt. Ville inte kliva upp före svärfar! Men efter att jag spelat på mobilen i nästan en timma, slagit in ett par julklappar och det fortfarande var tyst i huset så klev jag upp.
 
 
Idag börjar jag 18:33 och slutar (OM allt går som planerat) imorgon 13:06. Nu när man har så lite tid kvar här har hemlängtan blivit lite mer påträngande. JAG VILL HEM!
Jag har fått mina betyg och skulle ju kunna sticka hem redan nu....hmmm....men det vore ju dumt! Eller hur?
 
Lika bra att köra till Storvik och bo i "källaren" bland silverfiskar en natt först.
 
Vet ni vad? Det regnar :(  Slirbroms och sandning kanske gäller idag.
Denna tur hoppas jag på ett tåg på max 500 meter, vagnvikt mindre än 800 ton och två lok :) då får jag kanske avsluta min LIA här med bra bromsningar, håll tummarna är ni snäll//
M
 

Dag 26 i Ånge.

Det är ganska fantastiskt att köra tåg när det är fint väder som idag. Vackra mediterande vyer och ett lugnade ljud från hastighetsmätaren, tick tick tick tick tick....
 
 
Klas har spelat två matcher i Stockholm idag. En förlust och en vinst. Han delar rum med en "Gladan-kille" och det verkar gå jättebra. Jag kan slappna av :)
 
Nedräkningen har börjat tills jag får krama om min grabbar igen.
 
Vad jag längtar efter att få krama om och lukta på min man. 
 
 

Fryser!

Klas har flugit till Stockholm med Gladan basket för att spela Riksmästerskap, RM. En klump i magen av att han åkt iväg utan Lars eller mig. Dom är tre grabbar från gamla laget och så Lasse och Kristina så det kommer att gå bra.
Sitter ensam i huset här. Det är kallt. Höjt elementet men jag tycker inte det hjälper. Dubbla byxor, försvarets gröna underställströja och fleeceväst. Brrr fryser ändå :(
 
Idag har jag sagt hejdå till min handledare Bo-Lennart, åkte sista turen med honom. I alla fall för den här gången. Han har redan skrivit betyg och följde med mig till Botnia Tåg där jag ska vara ytterligare tre veckor på LIA här i Ånge. Preliminärt har Jens sagt. Men det betyder inte att det är 100% säkert än. Kändes bra att presentera sej där och veta vart man ska gå när det väl är dags. Men jag kör ännu nästa vecka här på Green Cargo men med andra handledare.
Imorse började jag vid fyra i Gävle. 
Imorse såg jag kaniner på Gävla bangård. Tror aldrig jag sett vilda kaniner förr. 
 
 
Imorgon har jag ett tolvtimmars pass som går härigrån Ånge till Långsele och sen via Bollnäs tillbaka till Ånge. 
/ <3
 
 

Det har blivit kallt!

Nu kom vintern på riktigt känns det som. Kallt och vitt!
 
Lite sliten. Idag ska jag köra till Storvik igen och åka pass till Gävle där vi har vila. Framme någon gång före åtta ikväll. Börjar igen någon gång efter fyra på morgonen för att köra tåg 5692 från Gävle tillbaka till Ånge.
Då gör min handledare helg men inte jag. Ny handledare (jag har haft honom förut) för mina turer under lördag och söndag. 
 
Igår åkte pass från Sundsvall med en riktig pärla. Nått vajsing var det då vi inte kunde kliva på med en gång. Dörrarna gick inte att öppna. I bakgrunden såg man lokföraren, en rutinerad man med några år på nacken, springa fram och tillbaka mellan hytterna och öppna skåp med knappar med mobiltelefonen tryckt mot örat. Liiite stressad såg han nog ut. Men ombordarna såg ut som om det hörde vardagen till. Till slut fick vi kliva in. Skönt för jag huttrade så det var svårt att hålla tänderna still.
 
Vi var något försenad med tåget vi åkte pass med från Gävle och lokföraren där hade "förhandlat" lite med fjärren för att kunna köra in lite tid så vi inte skulle missa anslutningen till Ånge. Med facit i hand hade det not inte behövts.
 
Man får ju veta lite mer när man är lokförare och åker med så där. "Håll tummarna" skvallrade ombordaren till oss när vi visade biljetterna, "Vi går bara på två motorer"... Spännande!
 
Men det gick alldeles lysande och det gick ingen nöd på oss. Varmt och skönt dundrade det gamla dieselfordonet fram som det säkert gjort i snart 60 år.
 
Mindre "Slag i hjul" fick vi lyssna till men det gjorde inget. Jag 
är glad att jag lärt mig höra dem.
 
 

Dag 22 i Ånge!

Det ser ut som om jag kommer tillbaka till Ånge efter en vecka hemma. Veckan hemma kommer nog att gå superfort. I den är bokat tandis, frissan, mammografi utöver det man annars ska hinna
med som skolan, hemmet mm
 
 
Dåligt att behöva åka bort så snart igen men bra att jag inte måste åka ännu längre bort...
 
Lite förrvirrat blev det ett tag. Fick mail av Jens att jag är prel.bokad på Botnia tåg i Ånge v 50, 51 och v2. I samma stund fick jag schema för samma veckor från GC i Ånge. När jag försökt maila Jens om ett eventuellt missförstånd förstod han inget och bad mig ringa imorgon. Det är nog bäst att göra det. Jag tror att han av misstag skrev Botnia Tåg (....även om jag faktiskt gärna varit där).
 
Hastighetsmätaren
 
Huvudbromskontrollen
 
Visst är de vackar!
 
 

Smickrad!

Åter i Ånge efter ett par nätter i Lögdö Bruk hos svärmor och svärfar.
 
 
 
En trevlig födelsedagsmiddag hos Per och Erica på lördags eftermiddagen.
På söndag vaknar jag av ett sms från Lars som undrar om vi har stömlöst. Mycket riktigt...lampan gick inte att tända. Det tog drygt 12 timmar innan vi fick strömmen tillbaka.
Vi fick möjlighet att tigga in oss på middag ytterligare en kväll hos Per och Erica. Lyxigt värre.
 
Äntligen fick min bil bli lite ren igen. Den var fruktansvärt smutsig. Lite läskigt innan när man inte vet hur det funkar. Men jag hade ju svärfar med. Var lite orolig ett tag att han skulle hoppa ut mitt i tvätten...men han lovade låta bli!
 
Jag har ännu inte hört något från Jens om praktikplatserna fr.o.m v.50. det är ju snart. MEN...nu ser det verkligen ut som om jag ska till Ånge igen. I alla fall v,50,51 och v2. Min handledare ringde ikväll och sa att jag ska åka med honom vecka 50. Han hade fått schema om det :)
Då blir det inte Skåne som jag var lite rädd för.
Får åka hem en vecka emellan och ladda batterierna och krama alla mina killar.
 
 
Jag längtar hem!
 

Mer än halva tiden!

Tredje veckan gjord. Två veckor kvar.
Kan inte låta bli att grubbla över vad jag håller på med. Tjatigt? Ja vet....fatta hur jag själv känner det. Idag när vi kom fram till Ånge sa min handledare: Koppla  ifrån mellan lok och första vagn! ????? Å så gick han åt andra hållet!!! HALLÅ! Tänkte jag...först. Sen gick jag och hängde av vagnarna, satte vagnsförstängare. Min handledare kollade inte ens (vad jag vet). Jag hade fått förtroende att göra det själv och han såg trygg ut i att jag gjorde det själv....... Coolt! Efter att jag växlat de multipelkopplade loken ut till spår sex, klivit av fick jag uppdrag att tillsätta p-broms på lok nr 2.... han gick inte med och kollade att det blev "rätt" gjort. Sen gjorde vi helg!
 
Lite fnittrig och lyrisk över förtroendet jag fått. Absolut inga avanserade (tro mig jag vet) saker, men ändå!
 
Långt och tungt tåg hem från Storvik, men trevligt fordonssätt att köra. Man har t.o.m tid att fota!
 
 
Trots dessa mediterande, lugna, utmanande vyerna...kan jag fundera mycket på mitt jobb där inne i stan. Är det kanske inte det vettigaste valet för mig? Är det inte? Men ser inga större förändringar där. De förändringar som jag ser är nödvändiga för att jag över huvudtaget borde gå tillbaka.
 
 
 
 Hur ska jag få mig att vara mitt "bästa jag"! Jag vet ju att jag kan vara så himla bra! Bara jag är på rätt plats!
 
Jag är vilse!

Dag nr 18 i Ånge!

Hurra! det snöar och blir ljust och fint......Nej! det spöregnar. Det blir mörkt, blött, halt och kallt :(
 
 
I morse kom jag hem från en fin körning fram och åter till Långsele. Fick klargöra kallt lok, växla och koppla. Ikväll redan bär det av mot Storvik igen. 
Igår slirade det som bara den när vi startade från Ånge. Tog länge innan jag fått upp farten på tåget. Det blir lite lirkande mellan slirbroms och pådrag. Idag blir det nog värre :(  Men det är ju nu man ska ha lite besvärlig körning när man har handledare med.
Man får tid till eftertanke på överliggningarna. Vad håller jag på med? 
Lite oro för de där hemma också.
 
 
Min hyresvärd Annki och hennes vän Leif.
/M
 

Ljuset i tunneln!

 
Tiden går även om ibland till synes väldigt långsamt. Men nu börjar man vänja sej samtidigt som snart halva tiden gått. Det roliga är att jag håller dess utom tummarna för att jag får komma tillbaka hit efter att ha varit hemma en vecka bara. Vecka 46 är snart slut och vi har skola igen vecka 49. Redan vecka 50 ska vi ut på praktik igen och vi inte ännu vet var vi hamnar. Det enda vi vet är att det mest troligt inte blir norrbotten för någon av oss.
Dessutom är jag riktigt tacksam och nöjd över min praktik här. Jag får köra mycket och det märks att Gunnar anstränger sej för att ordna turer åt mig när ordenarie handledare av någon anledning fallit bort. Träffade nämligen en klasskollega som nu helt plötsligt blir ledig en och en halv vecka. Handledaren ska vara ledig och de har inte hittat någon ersättare. Han får åka hem och det kan jag väl vara lite avis på men ...ändå skulle jag inte vilja byta. På nått sätt lugnade sej min hemlängtan genast. 
 
 
 
Min senaste tur var ordentligt lång. Började på tisdag 16:44 och skulle gått av igår onsdag 23:16. Vi körde Ånge (ÅGGB) - Långsele (LSL)- Vännäs (VNS) - Långsele (LSL) - Ånge (ÅGGB). Hade tur eftersom tåget vi skulle ta till Ånge var jättetidig och jag kunde sluta redan vid sjutiden. Men man kände sej måttligt mör trots vila på hotell i Vännäs. Många vackra vyer får man ta del av när man kör tåg. Om man får köra i dagsljus vill säga. Bilderna blir inte de bästa eftersom man måste vara snabb och det är mobilkameran man får hålla till godo med.
 
Nästa tur (16:26 till 04:22) som börjar i eftermiddag blir mörkerkörning till Långsele.
 
I helgen firade vi farsdag i Lögdö. Gott och mysigt.
 
 
Nu...
sitter framför dator i mitt rum. Frostigt ute.
Renbäddat.
Sovit 8 timmar och ätit gröt till frukost. Snart hoppar jag i duschen.
Pratat med mannen min. Idag kommer han att överraska som extra lunchgäst hos mor och far. Mysigt! Hade gärna varit en suprice-gäst jag med!
 
Kramis alla, glöm inte att kommentera/ M
 

Farsdag i Lögdö Bruk

Ikväll väntas gäster på farsdagsmiddag i Lögdö. Det ska bli roligt.
I natt har jag inte lyckats sova så bra. Gick sen i säng och hade inte ännu somnat vid två. Vaknade före sju och låg faktiskt kvar i drygt en timma före jag klev upp. Typiskt. Lite grubbel antar jag.
Igår hade svärmor och jag en heldag ute i Birsta. Fick ett par julklappar inköpta. Slösade lite onödigt på mig själv också.
Vi var förbi North Bike för att möta upp ett "blocket inköp" åt bästa kompisen. Passade givetvis på att kolla in hojjarna. En sportster 883 passade mig perfekt. En vacker dag om intresset finns kvar. Ligger lågt på priolistan just nu. Roliga saker som avlopp och liknande måste prioriteras före. Vad tror ni om extraljus i rastret under grillen på min lancia? Skulle vilja ha lite mer ljus i detta mörker.
 
Det är ganska tråkigt väder här nere. Blött, några plussgrader och gröna gröna gräsmattor. Ruggigt!
 
Sista turen med ytterligare ny handledare Anders P. Istället för att lägga sig på ett rum och invänta körningen hem bjöd han mig på lunch i Gävle. Vi åkte givetvis tåg dit och tillbaka. Bra idé. Tillbaka i Storvik lagom för att ta ut körplan och order (vi hade redan den uttagen sen morgonen, men det pratar vi inte högt om). Fin körning hem. Fick ta med oss en passåkning för spets-byte med "stålpendeln" i Ljusdal.
 
 
Fick lova att sätta ut bild på min handledaren om jag skrev att han var den snyggaste i Ånge ;)
Klart han var!
/M
 
 
 
 

En handledare att relatera till!

Igår körde jag med nya handledare (igen). En tjej, ett år äldre mig och i min längd. Carina hette hon och har varit lokförare i fyra år. 
 
Hon är egentligen ingen handledare än men jag är glad att hon ställde upp. Hon hade aldrig kört med elev förut. Trevlig tjej och vi hade mycket att prata om. Körningen gick jättebra och jag tror inte jag skrämt henne för att ta på sej elever i fortsättningen.
 
Idag fick jag köra med Göran som om jag kört med förrut. Imorgon blir det en ny bekantskap igen.
 
  
 
Nu blir det "natten" för mig.
Min hyresvärd är bortrest sen i förrgår. Hon kommer inte hem förrän på lördag igen. Idag dök hennes "vän" upp, så nu är jag inte helt ensam i huset....
 
Sov så gott/ M
 

Ånge dag 8

Man blir lite dag-vill. Säger hela tiden att det är måndag än. Det känns som måndag eftersom det var då jag började min tåg-tur. Att jag sen hunnit bli tisdag innan jag kom tillbaka har liksom inte sjunkit in än.
 
Hur som helst hade jag en bra praktiktur. Denna handledare hette Anders och har egentligen sagt bort att ta elever mer. Men jag tror att han blev lite pålurad mig. Men han sa flera gånger på väg hem mot Ånge att han inte ångrade att han tackade ja :))  så kul!
 
 
Idag fick jag också köra i dagsljus. Mycket lättare tycker jag när man ser lite terräng runt omkring. Lite lättare att avgöra om det lutar nerför eller uppför. Nöjd elev!
 
har just pratat med min handledare för imorgon. En tjej i min ålder som varit lokförare i snart fyra år. Jag blir henne första elev och jag tor hon var lite nervös över det. Vi kom i alla fall överrens tillsammans att det kommer att gå skitbra och att vi över på varandra. Jag själv tycker det ska bli jätte intressant att träffa någon i just min ålder och som ganska nyligt blivit färdig lokförare. Någon man kan relatera till osv... hur bra som helst.
 
 
Tåget vi lämnade över till annan förare i Storvik.
 
 
Överliggnings lägenheten i källaren på ett lite hyreshus. Medtagen frukost!
 
/M

Tillbaka i Ånge...

...efter en helg i Lögdö Bruk.
 
Ikväll börjar jag 18:27. Har inte fått tag på min handledare än men lämnat mobilsvar så han vet att jag vet att jag ska åka/ köra med honom. 
Fick börja köra från Lögdö i någorlunda dagsljus. Men nu är det svart svart svart.
 
Det känns fortfarande ganska vemodigt och dystert att vara här och att det är så länge tills jag är hemma igen. Men med erfarenhet från förra veckan så vet jag att tiden går fort när man kör tåg. 
 
Idag har Klas sin första match med nya laget. Gladan. Spännande! Match i Boden och Lars skulle köra dit efter jobbet. 
 
Nu går jag och fixar matlåda att ta med. Vi hörs imorgon.
 
/M

Dag 6 i Lögdö Bruk

 Det är så svart ute nu när klockan är efter fem. När man tittar ut genom fönstret hade man sett lika mycket som om de var täckta med svart sopsäck. Höst höst höst :(
 
Igår körde Lars och grabbarna hemåt. Jag grinade inte, lovar.
 
 
Tore körde mej till Per och Erica. Passar på att umgås lite med dem. De kom hem från Turkiet igår och var säkert jättetrötta. Men eftersom Erica nästa helg, då jag också är ledig, är bortrest så fick de orka med mig en stund. Erica och jag delade en flaska gott rött vin. Trevligt att sitta och prata så där. Bestämde att vi ska åka tillsamman till USA och hälsa på Max och Nissa. Inte nu men om kanske två år. Vi måste spara lite pengar först.
 
Imorse fick jag äntligen sova. Vaknade vid sex men lyckades efter lite envishet somna om. Så skönt och antagligen rätt nödvändigt också.
 
Redan nu känns det bättre att vara ifrån familjen. Trots att det känns otroligt länge att vara borta från dem i fyra veckor till. Samtidigt är det nog nyttigt. 
 
 
Det är verkligen höst ute på gården här. Även då det är flera grader pluss så känns det ruggigt och kallt. Blomrabatterna har säckat ihop. Blött och dött är det.
 
Ytterligare en natt här före jag kör till Ånge. Börjar min tur 18:27. Slutar (om allt går som det är tänkt) på tisdag 13:24.
 
                                            
 
/M

Sista kvällen med familjen!

Underbart! Men jag är trött.
 
Imorse blev vi lite sen med tåget från Storvik. En timme ungfär. Kom i säng vid halv åtta på morgonen. Vaknade vid halv tio, pinka....vred mig i sängen, somnade till ca en timme.... Har varit uppe och jobbat hela natten, vad är det för fel. SOV KVINNA!
 
Klev upp och blev bjuden på en kopp kaffe och nybakt kardemummakaka av min hyresvärd och henne vän. Dom är tydligen inte ihjälpratade än för dom fortsätter fråga massor. "Det är så roligt att lyssna på dej" sa hon! OK!
 
Sen såg jag att Lars skickat ett sms: "Är du på väg snart" , eller nått liknande. Då fick jag bråttom. Åååå mys. Vet inte riktig vad jag fick med i väskan. Nu sitter jag här i Lögdö Bruk. Ett glas rött vid min sida. Varit i Birsta och strosat, handlat ostbricka till ikväll, fikat men älsklingen. Vill inte tänka på att dom åker hem imorgon. 
 
/M

RSS 2.0